Kiedy za oknem temperatura spada, a wieczory stają się dłuższe, nic nie rozgrzewa i nie poprawia nastroju lepiej niż
bogaty wybór hiszpańskich tapas. Te niewielkie, lecz pełne smaku przekąski, idealnie sprawdzą się podczas
spotkań z bliskimi, romantycznej kolacji czy nawet jako poczęstunek na przyjęciu. W tym wpisie przedstawimy Wam
kilka wyjątkowych propozycji tapas, które dodadzą zimowym wieczorom odrobiny południowego ciepła i
wykwintności. Poznajcie je razem z nami!
Pimientos del Piquillo (Papryczki piquillo faszerowane serem kozim z miodem i
migdałami)
Papryczki piquillo to prawdziwa hiszpańska klasyka, której nie można przegapić. Te drobne, słodkie papryki
pochodzące z regionu La Rioja są doskonałe do faszerowania. W Tres Toros nadziewamy je kremowym serem
kozim, który swoją delikatną kwasowością kontrastuje ze słodyczą miodu. Całość wieńczą chrupiące płatki
migdałów, które dodają nie tylko tekstury, ale i wyrafinowanego aromatu. Pimientos del Piquillo doskonale
komponują się z kieliszkiem białego wina np. Albariño.
Tatar de Ternera (Siekany tatar z polędwicy wołowej z kaparowym sosem
tatarskim i chrustem z pasternaku)
Zimowe wieczory to idealny czas na bardziej wykwintne dania, a tatar de ternera z pewnością zaspokoi nawet
najbardziej wymagające podniebienia. W tej wersji klasyczny tatar nabiera hiszpańskiego charakteru dzięki
kaparowemu sosowi tatarskiemu, który dodaje intensywności i świeżości. Chrupiący chrust z pasternaku to
natomiast perfekcyjna równowaga między elegancją a domowym smakiem. Podawany z grzankami z hiszpańskiego
chleba, jest ucztą dla smakoszy.
Gambas al Pil-Pil (Flambirowane krewetki konfitowane w oliwie z czosnkiem i
ostrymi papryczkami)
Nic tak nie rozgrzewa zimą jak potrawy pełne przypraw i intensywnych aromatów. Gambas al Pil-Pil to krewetki,
które są konfitowane w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i ostrych papryczek. Efektem jest tapas pełne
wyrazistości, które doskonale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa, idealnego do maczania w aromatycznym
sosie.
Tapas na ciepło — idealne na zimowe wieczory
W chłodniejsze dni szczególnie warto sięgnąć po tapas serwowane na ciepło, które otulą nas swoim smakiem i
aromatem. W tym miejscu chcieliśmy zwrócić Wam uwagę na trzy ciekawe przekąski.
Croquetas de Jamon Bellota — hiszpańskie krokiety z kremowym beszamelem i szynką bellota. Te małe krokiety
to kulinarna rozkosz. Przygotowywane na bazie aksamitnego beszamelu i kawałków szynki bellota, charakteryzują
się chrupiącą skorupką i kremowym wnętrzem. Są nie tylko niezwykle sycące, ale też idealnie harmonizują z winem
Rioja.
Higado de Pavo — wątróbka indycza na chałce z sosem sherry i cebulowym chutneyem. Wątróbka w
nowoczesnym wydaniu to propozycja dla tych, którzy lubią łączyć tradycyjne smaki z nutą ekstrawagancji.
Serwowana na delikatnej chałce, z sosem na bazie sherry i aromatycznym cebulowym chutneyem, tworzy danie,
które na długo pozostaje w pamięci.
Pulpo a la Gallega — macka ośmiornicy krojona w plastry z gotowanymi ziemniakami, oliwą i wędzoną papryką.
Pulpo a la Gallega to jedno z najbardziej klasycznych dań hiszpańskich. Delikatna ośmiornica krojona w cienkie
plastry, podawana z ziemniakami, skropiona oliwą i posypana wędzoną papryką oraz solą Maldon to esencja
prostoty i wyrafinowanego smaku.
Typowo hiszpańskie tapas — klasyka, która zawsze się sprawdza
W Tres Toros jak sami wiecie możecie znaleźć nie tylko typowe dania, ale i autorskie czy nowatorskie wariacje.
Hiszpańska kuchnia to jednak tak wiele smaków typowych dla półwyspu Iberyjskiego że warto czerpać z nich całymi
garściami. Mówiąc o tapas trzeba zatem zatrzymać się przy przekąskach, które sami Hiszpanie wybierają
najczęściej.
Tortilla — hiszpańska tortilla z ekologicznych jajek z aioli. Tradycyjna tortilla hiszpańska to nie tylko proste, ale i
niezwykle satysfakcjonujące danie. Podawana z aioli, czyli czosnkowym majonezem, to kwintesencja smaku.
Jamón Iberico de Bellota — dojrzewająca 36 miesięcy iberyjska szynka wieprzowa bellota. Żaden stół tapas nie
może obyć się bez Jamón Iberico. Ta dojrzewająca przez trzy lata szynka zachwyca delikatnością i głębią smaku,
który jest efektem tradycyjnych metod produkcji.
Aceitunas Marinadas — marynowane hiszpańskie oliwki. Oliwki z ekologicznych upraw, marynowane z dodatkiem
ziół i przypraw, to doskonała przekąska sama w sobie lub jako dodatek do innych tapas. Mówisz Hiszpania, myślisz
oliwki!
Jeśli te wyjątkowe tapas rozbudziły Wasze kubki smakowe, nie czekajcie! Wszystkie opisane tapas, a także wiele
innych hiszpańskich specjałów, możesz spróbować w naszej restauracji. Czekamy na Was, by rozgrzać zimowe
wieczory hiszpańską atmosferą i autentycznym smakiem. A jeśli wolisz delektować się tapas w domowym zaciszu, z
przyjemnością przygotujemy je dla Ciebie na wynos. ¡Buen provecho!