Wołowina Wagyu – wszystko co musisz wiedzieć
Wagyu to grupa unikatowych ras krów. Ich hodowla jest niezwykle ciekawa i wyjątkowa, zorganizowana w najdrobniejszych szczegółach, aby zwierzęta były szczęśliwe, a ich mięso niebywale smaczne. Wołowina pochodząca od bydła rasy Wagyu uznawana za jedno z najbardziej luksusowych mięs na świecie. Przyjrzyjmy się bliżej unikatowej wołowinie Wagyu.
Ceniona jakość wołowiny Wagyu
Każdy miłośnik dobrej jakości mięsa powinien chociaż raz spróbować tej wołowiny. Wołowina Wagyu na całym świecie uznawana jest za mięso ekskluzywne i produkt premium, również ze względu na swoją cenę. Cieszy się uznaniem najlepszych szefów kuchni, jej smak zadowoli najbardziej wymagających smakoszy, a samo kosztowanie porównywane jest nawet do mistycznych przeżyć. Czym Wołowina Wagyu wyróżnia spośród innych tego typu mięs, że zyskała miano rarytasu?
Marmurkowość wołowiny Wagyu
Wyjątkowość mięsa Wagyu bierze się z genetycznej skłonności do odkładania tłuszczu międzymięśniowego u tej rasy krów, który odpowiada za tak zwaną marmurkowość. Poprzerastanie mięsa delikatnym tłuszczykiem sprawia, że zachowuje się ono idealnie podczas smażenia i uzyskuje strukturę, która dosłownie rozpływa się w ustach. Unikalny smak i idealne proporcje między kruchością a soczystością mięsa gwarantują niezapomniane doznania kulinarne.
Hodowla krów rasy Wagyu
Bardzo ciekawym tematem jest hodowla japońskich krów rasy Wagyu. Wymaga ona ogromnego zaangażowania i wiedzy, ponieważ jest regulowana rygorystycznymi przepisami i zasadami, które muszą być spełniane w trakcie chowu. Na temat hodowli Wagyu krążą także różne opowieści. Mówi się, że główna dewiza hodowli opiera się na zasadzie – zadowolone zwierzęta równa się najsmaczniejsze mięso. Należy więc zadbać o szczęście zwierząt, ponieważ to również szczęście tego, komu będzie dane skosztować pochodzące od nich mięso. Podobno krowy regularnie słuchają muzyki klasycznej. Jedno jest pewne – hodowla zaplanowana jest tak, aby mięso było jak najlepsze.
Jak hodowcy dbają o swoje krowy?
- Poprzez specjalną dietę. W jadłospisie Wagyu pojawiają się wyłącznie ekologiczne pasze o starannie dobranym składzie, buraki pastewne, ziemniaki oraz piwo lub sake, które mają za zadanie pobudzić ich apetyt.
- Nie mają one zbyt wiele ruchu, jednak są regularnie masowane, aby zapobiegać przykurczom mięśni oraz zmiękczyć i rozluźnić mięso.
- Zwierzęta są szczotkowane przy użyciu piwa lub wina ryżowego. Uważa się, że również kondycja skóry oraz jakość okrywy włosowej mają znaczenie dla jakości mięsa.
Właściwości zdrowotne i odżywcze
Wołowina Wagyu to nie tylko fantastyczne doznania smakowe, ale także wartości zdrowotne. Specjalny sposób hodowli i chowu wpływają na podniesienie właściwości prozdrowotnych i odżywczych mięsa. Wołowina Wagyu zawiera ważne dla zdrowia aminokwasy oraz łatwo przyswajalne białko. To także dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wołowina zawiera minerały, takie jak żelazo fosfor i cynk oraz witaminy A, E, D, oraz z grupy B (B1, B6, B12). To doskonały składnik diety niskocholesterolowej. Spożywanie mięsa Wagyu pomaga przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy oraz innych schorzeń układu krążenia, a także zalecane jest w profilaktyce anemii. Ze względu na sporą zawartość białka powinno pojawiać się w diecie osób uprawiających różne sporty.