Sangria – już samo to słowo przywołuje na myśl słońce, śmiech i beztroskie chwile spędzone w dobrym towarzystwie. To ikona hiszpańskich fiest, coś więcej niż tylko mieszanka wina, lodu i soczystych owoców. To prawdziwa esencja hiszpańskiej kultury, głęboko w niej zakorzeniona i celebrowana przy każdej okazji.

Regionalne smaki i XIX-wieczna tradycja
W XIX wieku sangria stała się niezwykle popularna w Hiszpanii, zwłaszcza wśród tych, którzy szukali orzeźwienia w upalne dni. Na początku istnienia sangria podawana była
przede wszystkim podczas zbioru zbóż. Wtedy składała się tylko z wina rozcieńczonego wodą, dzięki czemu pita podczas pracy w upałach zbyt szybko nie uderzała do głowy. Z
czasem zaczęto pić ją przy innych okazjach i zyskała wiele regionalnych odsłon. Weźmy na przykład baskijski zurracapote – sangrię z dodatkiem słodkich brzoskwiń i aromatycznego cynamonu. To pokazuje, jak różnorodne i bogate są hiszpańskie tradycje kulinarne.

Jak sangria podbiła świat
Światowa Wystawa w Nowym Jorku w 1964 roku była momentem przełomowym dla tego hiszpańskiego napoju. Wtedy to hiszpański pawilon zaprezentował go jako symbol ich
gościnności. Od tego czasu sangria zdobyła smakoszy na całym świecie i zaczęła gościć w menu barów i restauracji, kojarząc się z letnimi wakacjami i beztroską atmosferą.

Przepis na idealną sangrię
Nie ma jednego, sztywnego przepisu na sangrię. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie hiszpańskiego czerwonego wina, do którego dodaje się pokrojone świeże owoce: soczyste pomarańcze, chrupiące jabłka, orzeźwiające cytryny, a czasem także słodkie brzoskwinie i winogrona.

Często dla głębi smaku i aromatu dolewa się odrobinę brandy, likieru pomarańczowego lub słodkiego wina, a także szczyptę cynamonu. Niektórzy w lżejszej
wersji dodają wody gazowanej. Właśnie ta elastyczność sprawia, że przepis na sangrię daje pole do popisu dla kreatywności.

Sangria – nieodłączny element hiszpańskich spotkań
Bez niej nie odbędzie się żadne spotkanie towarzyskie. Hiszpanie nie wyobrażają sobie bez niej letnich fiestas, rodzinnych obiadów pod gołym niebem czy wieczornych pogaduszek w tapas barach. Podawana w dużych dzbankach, a polewana chochlą (by każdy otrzymał wszystkie składniki), zachęca do dzielenia się i wspólnego celebrowania. Jej owocowy aromat i orzeźwiający smak idealnie komponują się z bogactwem hiszpańskiej kuchni, jak chociażby tradycyjnymi tapas.


Poczuj hiszpańską gościnność
Sangria to coś więcej niż tylko alkoholowy napój z owocami. To esencja Hiszpanii w szklance – połączenie gościnności i radosnego stylu życia Hiszpanów. Przywołuje
wspomnienia słonecznych wakacji i beztroskich chwil. Sangria zaprasza do dzielenia i celebrowania wraz z najbliższymi. Dla nas to smak tradycji i wspólnoty, którym chcemy się z
Wami dzielić. Odwiedźcie Tres Toros i pozwólcie sobie na chwilę rodem z Hiszpanii na warszawskim Powiślu.