Kiedy myślimy o Halloween, przed oczami widzimy ozdobione amerykańskie domy i dzieci w kolorowych kostiumach pukające do drzwi i wołające „cukierek albo psikus!”. Halloween w Hiszpanii natomiast ma swój niepowtarzalny charakter. To święto jest tu pełne ognia, emocji i smaku. Trudno się dziwić, w końcu Hiszpanie mają w sobie ten niepowtarzalny temperament – potrafią świętować wszystko z pasją, głośnym śmiechem i kieliszkiem wina w dłoni, nawet noc duchów.
Hiszpańskie Halloween – więcej grozy, mniej słodyczy
Hiszpanie traktują Halloween poważnie – to noc, w której zmarli i żywi spotykają się symbolicznie w świecie pełnym emocji. Zamiast uroczych kostiumów, królują tu przebrania naprawdę mroczne: martwi mariachi, zombie, duchy, czarownice, klauni-zabójcy i potwory, które wyglądają jak z filmów grozy.
31 października to w Hiszpanii Día de las Brujas – Dzień Czarownic, podczas którego dzieci również chodzą po ulicach, zbierając słodycze i powtarzając „truco o trato!” – hiszpański odpowiednik „cukierek albo psikus”. Warto jednak wiedzieć, że ten zwyczaj nie jest powszechny w całym kraju – w wielu regionach zamiast strachu i zabawy w kostiumach dominuje refleksyjny nastrój związany z religią i Dniem Wszystkich Świętych (Día de Todos los Santos).
Czarne koty i hiszpańskie przesądy
W ostatnich latach hiszpańskie media dużo mówiły o ochronie czarnych kotów w czasie Halloween. Niektóre regiony wprowadziły ograniczenia w adopcjach w tym okresie, by zapobiec ich krzywdzeniu w ramach „żartów”. To pokazuje, jak głęboko w hiszpańskiej kulturze zakorzenione są wiara w przesądy i szacunek do symboli.
Dla Hiszpanów Halloween to nie tylko zabawa, ale też sposób na oddanie hołdu dawnym wierzeniom – czarownicom, duchom i tajemniczym stworzeniom, które od wieków pojawiają się w legendach półwyspu.
La Castañada – jesienna tradycja pachnąca kasztanami
Szczególnie w Katalonii, Aragonii czy Walencji 31 października zamiast duchów i wampirów króluje święto La Castañada. To jesienna fiesta, podczas której ulice wypełnia zapach pieczonych kasztanów i słodkich ziemniaków, a symbolem święta jest starsza kobieta – La Castanyera, która rozdaje dzieciom ciepłe przysmaki.
Ten zwyczaj sięga dawnych czasów, gdy rodziny spotykały się, by wspominać zmarłych przy ognisku i talerzu gorących kasztanów. Dziś La Castañada to połączenie wspólnoty, słodyczy i nostalgii – w idealnym, jesiennym klimacie, który bliski jest również filozofii Tres Toros: celebrowania chwili i dzielenia się dobrym jedzeniem.
Hiszpański Dzień Wszystkich Świętych
W Hiszpanii 1 listopada to czas odwiedzin cmentarzy, podobnie jak w Polsce. Jednak hiszpańskie nekropolie wyglądają zupełnie inaczej – groby zazwyczaj mają formę pionowych ścian z wnękami, w których umieszcza się bukiety kwiatów (ramos de flores). Zamiast świec dominują kolory i zapach żywych roślin. Ten dzień to połączenie zadumy i piękna – Hiszpanie wierzą, że pamięć o bliskich najlepiej wyrazić kolorem, światłem i wspólnotą.
Don Juan Tenorio i teatr w blasku pochodni
Jedną z najbardziej niezwykłych hiszpańskich tradycji 1 listopada są spektakle „Don Juan Tenorio”, wystawiane w całym kraju. To klasyczne przedstawienie o miłości, śmierci i odkupieniu – symbolicznie łączące świat żywych i zmarłych.
Niektóre teatry przenoszą akcję w plener – spektakle odbywają się w ruinach, na dziedzińcach i nawet… na cmentarzach. W blasku pochodni i pod nocnym niebem można naprawdę poczuć, że hiszpańskie Halloween to święto sztuki, emocji i duchowości.
Słodkie tradycje: Huesos de Santo, Buñuelos de Viento i Panellets
Podobnie jak w wielu innych świętach, także tutaj nie może zabraknąć słodyczy! W czasie Dnia Wszystkich Świętych królują Huesos de Santo – marcepanowe ruloniki z kremowym nadzieniem, symbolizujące „kości świętego”. W domach i cukierniach pojawiają się też Buñuelos de Viento – lekkie pączki wypełnione kremem lub śmietaną, a w Katalonii i Walencji wypieka się Panellets, ciasteczka z marcepanu i orzeszków piniowych.
Hiszpańskie smaki Halloween w Tres Toros
Nie musicie lecieć do Hiszpanii, żeby poczuć ten wyjątkowy klimat – wystarczy odwiedzić Tres Toros, gdzie jesień pachnie przyprawami, winem i odrobiną tajemnicy. W naszym menu znajdziecie tapas, które rozgrzewają duszę i ciało, aromatyczne wina i desery, które przypominają o hiszpańskiej słodyczy życia.
A jeśli macie ochotę na coś wyjątkowego, zapraszamy na…
HALLOWEENOWY TYDZIEŃ W TRES TOROS!
Przygotujcie się na przerażająco smaczny tydzień pełen hiszpańskich emocji! Od 27 do 31 października w Tres Toros czeka na Was krwiste menu i najbardziej upiorne koktajle w mieście.
W naszym menu pojawią się dania inspirowane najlepszymi horrorami wszech czasów:
– Tartar de Corazón – tatar z serc wołowych z orientalnym twistem, chilli i wędzonym żółtkiem.
– Mini Burger Negro – wołowina z kozim serem, ketchupem chorizo i chutneyem z cebuli w czarnej brioche.
– Arroz Negro – czarny ryż z owocami morza, żelem z papryki piquillo i aioli z czarnego czosnku.
A do tego nasze piekielne eliksiry z rumem Kraken Black Spiced:
– La Maldición Roja – „czerwona klątwa” z granatem, maliną, imbirem i cytryną.
– La Tormenta – burza smaku z czarną porzeczką i cytryną.
– Sangria Encantada – zaczarowana hiszpańska sangria na bazie wina i cytrusów.
Zakładajcie czosnek na szyję, bierzcie kołki w dłonie i dołączcie do naszego hiszpańskiego horroru w Tres Toros!
Rezerwujcie stoliki pod numerem 666 555 765, zanim ubiegną Was wampiry – w strachu oczekujemy na Was niecierpliwie!
