Dzień Wszystkich Świętych, przypadający w Polsce 1 listopada, to czas zadumy, wspominania zmarłych i odwiedzania ich na grobach. Hiszpańskie święto zmarłych – Dia Todos los Santos – również odbywa się 1 listopada i jest dniem wolnym od pracy w całym kraju. Jednak hiszpańska uroczystość wyróżnia się lokalnymi, oryginalnymi tradycjami.
Święto zmarłych w Hiszpanii
Hiszpańskie tradycje związane z Dniem Wszystkich Świętych to mieszanina pogańskich wierzeń i chrześcijaństwa. Różnią się one w zależności od regionu, jednak mają wspólny mianownik – wszędzie odwiedza się cmentarze, modli za dusze tych, którzy odeszli i ozdabia groby bliskich kolorowymi bukietami kwiatów. W przeciwieństwie do naszej tradycji, Hiszpanie nie zapalają zniczy. Tego dnia we wszystkich kościołach odprawiane są msze w intencji zmarłych osób.
Zwyczaje i tradycje Dia Todos los Santos
Hiszpańskie zwyczaje związane z Dniem Wszystkich Świętych z reguły nie są smutne. Hiszpanie wspominają zmarłych w towarzystwie rodziny i przyjaciół, świętując, jedząc i pijąc. Z Dniem Wszystkich Świętych związane są również inne święta obchodzone lokalnie lub regionalnie. Część z nich odbywa się w wigilię Dia Todos los Santos, czyli 31 października.
Na przykład na północy Hiszpanii uroczystość wszystkich świętych to Castañada. Wówczas ludzie wraz z rodzinami i znajomymi wychodzą na ulice, aby wspólnie kosztować upieczonych przy ognisku bądź grillowanych kasztanów i pić słodkie wina. Kiedyś posiłek ten miał pomóc wyczekującym w czasie wigilii święta zmarłych wytrwać do rana.
Z kolei w Kadyksie, w nocy z 31 października na 1 listopada organizowane jest niezwykle oryginalne święto Tosantos. W tym czasie na rynku miasta ustawiane są satyryczne kompozycje kukieł przygotowanych z głów zwierząt oraz warzyw, które przebiera się tak, aby kojarzyły się ze znanymi osobistościami świata sportu, filmu czy polityki, które w danym roku odegrały ważną rolę w życiu społecznym.
W Murcji, czyli południowo-wschodniej części kraju, panuje zwyczaj dokładnego sprzątania domu przed 1 listopada, a w Dzień Wszystkich Świętych zgodnie z tradycją należy zmienić na łóżkach prześcieradła. W tym rejonie wierzy się, że dusze zmarłych powracają do swoich domów, aby odpocząć.
Na Wyspach Kanaryjskich odbywa się święto Finaos, podczas którego członkowie rodziny zbierają się w domach, aby powspominać tych, którzy odeszli. Zazwyczaj mama lub babcia opowiada różne anegdoty i historie o bliskich zmarłych. Finaos można również świętować na świeżym powietrzu, przy ognisku i charakterystycznej dla uroczystości muzyce.
Kulinarne oblicze hiszpańskiego Dnia Wszystkich Świętych
Dia Todos los Santos to także wyjątkowa okazja do skosztowania kilku kulinarnych smaczków związanych z pamięcią o zmarłych. Oprócz wspomnianych już pieczonych kasztanów, w podobny sposób przygotowuje się bataty, czyli hiszpańskie boniatos. Dzień wszystkich świętych w Hiszpanii ma również swoje typowe słodycze. W sklepach oraz domach nie może zabraknąć przede wszystkim:
Huesos de santo – marcepanowych rurek „kości świętego”. Zgodnie z dawnymi wierzeniami zjedzenie ich oznacza, że kocha się swoich bliskich zmarłych.
Panellets – ciasteczek marcepanowych obtoczonych orzeszkami piniowymi.
Buñuelos de viento – pączków nadziewanych kremem budyniowo- cytrusowym. Według hiszpańskich przesądów poprzez zjedzenie buñuelo można ocalić jedną czyśćcową duszę.