Hiszpańska kuchnia jest znana na całym świecie i często uznawana za jedną z najlepszych. Słynie z różnorodności i ciekawych smaków. Jakich potraw warto spróbować? Jakie są najpopularniejsze składniki kuchni hiszpańskiej? Nasz dzisiejszy artykuł zabierze Was w kulinarną podróż po różnych smakach i daniach słonecznej Hiszpanii.
Historia kuchni hiszpańskiej
Sekretem kuchni hiszpańskiej jest przede wszystkim różnorodność kształtowana na przestrzeni wieków. W wyniku licznych najazdów na kraj Hiszpania wręcz przenikała kulinarnie innymi narodami. Na hiszpańskim talerzu można znaleźć naleciałości meksykańskie, arabskie, angielskie i francuskie. Poza tym Hiszpania jest dużym krajem, na który składa się kilka regionów. Każdy z nim cechuje się z własnymi tradycyjnymi potrawami, ulubionymi składnikami, sposobem przygotowania potraw oraz korzystaniem z wpływów innych kuchni świata.
Hiszpania na talerzu czyli z czego słynie Hiszpania
Czym charakteryzuje się kuchnia hiszpańska? Stosunkowo małą liczbą składników w poszczególnych daniach oraz zamiłowaniem do produktów regionalnych. W ogólnym ujęciu sztuka kulinarna Hiszpanii wykorzystuje duże ilości ryb, owoców morza oraz warzyw i owoców. Najpopularniejszymi składnikami kuchni hiszpańskiej są oliwa z oliwek, oliwki, czosnek, cebula, pomidory, papryka, cukinia i bakłażany. Nie bez powodu kuchnia hiszpańska jest określana jako bardzo zdrowa. W kuchni hiszpańskiej nie brakuje również mięs (przede wszystkim baraniny) oraz różnorodnych serów, uznawanych za jedne z najlepszych. Hiszpania słynie także z produktów regionalnych opatrzonych certyfikatem jakości DO (na przykład ser manchego czy szynka jamon iberico). W Hiszpanii powstają również jedne z najlepszych win na świecie.
Najpopularniejsze dania kuchni hiszpańskiej
Do najpopularniejszych dań kuchni hiszpańskiej należą Gazpacho oraz Paella. Gazpacho to tradycyjna zupa podawana na zimno. Najbardziej popularna jest jej wersja andaluzyjska, przygotowywana między innymi z pomidorów, papryki i czosnku. Według Hiszpanów Gazpacho to idealna propozycja na upalne dni – jest pożywna i orzeźwiająca. Paella to danie bazujące na ryżu. Istnieje wiele różnych odmian Paelli. Te najbardziej tradycyjne zawierają mięso królika, kurczaka, ryby lub owoce morza. Przygotowanie Paelli jest czasochłonne, ale to właśnie poprzez powolne gotowanie możemy w pełni wydobyć wszystkie smaki i aromaty.
Hiszpańskie Tapas
To najlepsza i najszybsza forma poznania tradycji kuchni hiszpańskiej. Czym właściwie jest tapas? To łatwe do zjedzenia przekąski, podawane najczęściej jako dodatek do picia. Mogą być serwowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą przyjmować różne formy – od prostych przekąsek, na jeden kęs, po bardziej skomplikowane dania. Przygotowuje się je z różnych składników, między innymi warzyw, mięs, owoców morza. Do najbardziej popularnych tapas należą patatas bravas (czyli ziemniaczki smażone w oleju), kiełbasa chorizo, oliwki, tortilla española (omlet z ziemniaków i jajek smażony na oliwie), owoce morza, hiszpańskie sery, małe kanapeczki.
Hiszpańskie wędliny
W tradycyjnej kuchni Hiszpanii królują również szynki i wędliny długodojrzewające, wśród których znajdują się jamon serrano i jamon iberico, czyli szynki dojrzewające nawet przez 18 miesięcy. Uważa się, że są one delikatniejsze nawet od szynki parmeńskiej. Kolejnym faworytem jest chorizo, czyli peklowana kiełbasa o zarówno pikantnym i słodkim smaku, charakterystycznym dzięki dodatkowi wędzonej papryki.
Desery kuchni hiszpańskiej
Hiszpańskie desery często bazują na mleku oraz różnego rodzaju bakaliach. Popularne są budynie oraz ciasta. W Hiszpanii za deser uznaje się również kawę. Dwa z popularniejszych deserów kuchni hiszpańskiej to flan oraz churros. Flan, czyli pudding sporządza się z jajek, mleka, czekolady, wanilii i konfitur. Churros to przekąska z ciasta ptysiowego, smażonego na głębokim oleju, posypanego przed podaniem kryształkami cukru. Często serwowane są w towarzystwie czekolady na gorąco.
Hiszpańskie procenty
W Hiszpanii powstają jedne z najlepszych win na świecie. Do posiłków oprócz wina bardzo często podaje się piwo, hiszpańskie wino musujące cava oraz Sangrię, czyli napój alkoholowy wytwarzany z wina, soków owocowych i winiaków, podawany z lodem i owocami. Popularny jest też gin i tonik.