Polakom święta wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z triduum paschalnym, koszykiem wielkanocnym, śniadaniem rodzinnym oraz Lanym Poniedziałkiem. Hiszpania,
choć dzieli część katolickich zwyczajów, traktuje Wielkanoc dużo poważniej. Dla Hiszpanów Semana Santa, czyli Wielki Tydzień, to najważniejsze święto religijne w roku, pełne emocji, duchowości i… doskonałych potraw. Na próżno szukać polskich zwyczajów – nie ma tu pisanek, święconki ani zajączków, ale są spektakularne procesje i rodzinne uczty, które zapadają w pamięć.
Hiszpański Wielki Tydzień
Obchody wielkanocne Hiszpanie rozpoczynają już w Niedzielę Palmową (Domingo de Ramos) i trwają aż do Poniedziałku Wielkanocnego (Lunes de Pascua). Podczas tych dni
odbywają się uroczyste procesje przemierzające ulice miast. Są organizowane przez religijne bractwa – Cofradías – których istnienie znane jest już od średniowiecza. Uczestnicy noszą tradycyjne stroje, a przez miasto przechodzą wielkie platformy (pasos) z rzeźbami przedstawiającymi sceny Męki Pańskiej. To wydarzenie ma tak wielkie znaczenie kulturowe i religijne, że Semana Santa została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Obchody są pełne patosu, ale też radości – Hiszpanie, choć bardzo wierzący, potrafią świętować z rozmachem.
Wielkanoc Wielkanocy nie równa Hiszpanie nie mają w zwyczaju malowania pisanek czy przygotowywania koszyczka wielkanocnego. Na sklepowych półkach próżno szukać kolorowych kurczaczków i czekoladowych zajączków. Zamiast tego cała uwaga skupiona jest na liturgii, procesjach oraz… wspólnym biesiadowaniu.
W Niedzielę Palmową wierni przynoszą do kościoła palmy lub gałązki oliwne. Chłopcy niosą je w prostej formie, a dziewczęta dekorują wstążkami i słodyczami. Poniedziałek
Wielkanocny także jest dniem rodzinnych spotkań, a czasem okazją do wyjazdów poza miasto i odpoczynku.
Hiszpańska Wielkanoc od kuchni
Podczas Semana Santa w Hiszpanii, podobnie jak w Polsce, goszczą dania postne i słodkości. Jednak na Półwyspie Iberyjskim dania jajeczne nie są tak popularne. Hiszpania obfituje w potrawy wegetariańskie i rybne podczas Wielkanocy. Każdy region ma swoje potrawy lokalne, ale jest kilka takich, które znajdziemy niemalże w całej Hiszpanii.
Na ich wielkanocnych stołach możemy spotkać:
● Buñuelos de bacalao – smażone kulki z ciasta z dorszem, delikatne i chrupiące,
przypominające krokiety.
● Potaje de vigilia – zupę na bazie ciecierzycy z dodatkiem szpinaku i dorsza,
spożywana tradycyjnie w Wielki Piątek.
● Bacalao al pil-pil – dorsza duszonego na oliwie z czosnkiem i papryczką chili,
charakterystyczny dla północnej Hiszpanii.
● Garbanzos con espinacas – aromatyczny gulasz z ciecierzycy i szpinaku, często z
dodatkiem jajka.
Jeśli zaś chodzi o słodkości wielkanocne to najpopularniejsze z nich to:
● Torrijas – chleb nasączany mlekiem z cynamonem, obtaczany w jajku, smażony i
posypywany cukrem lub polewany miodem.
● Pestiños – chrupiące, smażone ciasteczka o aromacie anyżowym lub
pomarańczowym, często obtaczane dodatkowo w miodzie lub cukrze, uwielbiane
szczególnie w Andaluzji.
● Leche frita – budyń mleczny panierowany i smażony, podawany na ciepło z
cynamonem.
● Roscón de Mazapán – ciasto marcepanowe, które tradycyjnie rodzice chrzestni dają
w prezencie swoim chrześniakom w Niedzielę Palmową.
● Monas de Pascua – słodkie ciasta przygotowywane w Katalonii i Walencji,
dekorowane jajkami lub czekoladą.
Wielkanocne inspiracje w Tres Toros
Jeśli chcesz poczuć klimat hiszpańskiej Wielkanocy w Polsce, warto zajrzeć do restauracji Tres Toros, która przenosi gości prosto do słonecznej Hiszpanii – nie tylko poprzez smak, ale też atmosferę. W karcie znajdziesz klasyczne tapas, dania z grilla i hiszpańskie desery, które z powodzeniem mogłyby zagościć na wielkanocnym stole. Wśród wielkanocnych inspiracji kulinarnych szczególnie warto zwrócić uwagę na:
● deser Helado de Turrón (lody migdałowo-nugatowe z sosem z owoców leśnych)
doskonale oddający ducha świątecznych hiszpańskich słodyczy.
● Croquetas – hiszpańskie krokiety beszamelowe, te z dorszem przypominają
wielkanocne Buñuelos de bacalao.
● Pulpo a la gallega – tradycyjna ośmiornica po galicyjsku z ziemniakami i oliwą z
papryką.
● Pimientos de Padrón i Tortilla – klasyki tapas, które również pojawiają się na
świątecznych stołach Hiszpanów.
Na deser polecamy także klasyczną Crèmę Catalanę, czyli kataloński odpowiednik crème brûlée, oraz Postre del día, czyli deser dnia tworzony przez szefa kuchni. Wielkanoc to czas refleksji, duchowości i bliskości – ale też doskonała okazja, by celebrować tradycje przy stole. A jeśli marzy Ci się podróż kulinarna bez wyjazdu – Tres Toros to adres,
który zdecydowanie warto odwiedzić.