Karnawał to czas radości, zabawy i pysznego jedzenia. W Hiszpanii, podobnie jak w wielu innych krajach, to moment intensywnego biesiadowania, zanim nadejdzie czas refleksji. W tych dniach ludzie spożywają obfite, tłuste potrawy, korzystając z ostatniej okazji do rozkoszowania się smakiem przed postem. 

Smaki karnawału w różnych regionach Hiszpanii

Karnawał jest obchodzony w różnych częściach kraju w odmienny sposób. Jednak wszędzie ma jedno wspólne przesłanie – jedzenie musi być sycące i pełne smaku!

W Katalonii na stołach króluje botifarra, czyli aromatyczna, katalońska kiełbasa, często podawana z jajkami lub w towarzystwie klasycznej tortilli ziemniaczanej. W centralnej części Hiszpanii, zwłaszcza w Kastylii i Aragonii, to prawdziwe święto mięsnych specjałów. Najczęściej serwuje się chorizo, kiełbasę o intensywnym smaku i głębokim aromacie, podawaną z wiejskim chlebem lub smażonym boczkiem torreznos.

Mieszkańcy Sorii w regionie Kastylia i León celebrują spożywając chorizo w towarzystwie świeżo upieczonego chleba i jajka, tworząc niezwykle proste, ale treściwe danie. W regionie La Rioja znów popularnym przysmakiem są bułeczki preñaos, nadziewane chorizo i innymi rodzajami mięsa. W Albacete natomiast główną atrakcją kulinarną jest hornazo, czyli placek wypełniony mięsem lub kiełbasą.

Obchody karnawału po hiszpańsku

Karnawał to dla Hiszpanów czas pełen radości i wspólnego świętowania. Rodziny i przyjaciele spotykają się, aby cieszyć się pysznymi potrawami. Najpopularniejsze, bez względu na region, są przede wszystkim dania mięsne, takie jak kiełbasy, szynki oraz tradycyjne wypieki nadziewane mięsem.

W wielu regionach Hiszpanii karnawał to okazja do organizowania pikników i wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu. Często w miastach odbywają się festyny z tańcami i muzyką na żywo, na których można spróbować lokalnych specjałów. W niektórych hiszpańskich prowincjach takich jak Madryt, Toledo, Granada obchodzona jest fiesta pod nazwą Dia de la tortilla – Dzień Tortilli.

W miejscowościach Santurde de Rioja i Santurdejo młodzież wykonuje kukłę ze słomy, zwaną Judaszem, obchodzi z nią wieś, śpiewając tradycyjne pieśni i zbierając jajka, chorizo lub pieniądze. Wieczorem kukła zostaje spalona, a z zebranych darów przygotowywana jest wspólna uczta.

W Villanueva y Geltrú odbywa się „Merengada”, podczas której uczestnicy jedzą i rzucają się bezą. Wieczorem organizowane są kolacje z tradycyjnym daniem „xató”. Na Costa Brava czas ten poświęcony jest dzieciom – w szkołach odbywają się zabawy, parady karnawałowe oraz słodkie uczty.

Szczególnym przypadkiem jest miasto Aspe, gdzie odbywa się święto „El Último Jueves”, znane jako „La Jira”. Podczas tej uroczystości grupy zwane „Jiras” przebierają się w różnorodne, tematyczne stroje i biorą udział w konkursie muzycznym na Plaza Mayor, prezentując oryginalne piosenki. Po występach uczestnicy udają się na wspólny posiłek na łonie natury, gdzie spożywają ryż z królikiem i ślimakami, tosty francuskie (torrijas) oraz piją słodkie wino (mistela). W sobotę, zwaną „Sábado de Sobras” („Sobota Resztek”), odbywa się kolejna parada i wręczenie nagród. Święto to jest uznane za atrakcję turystyczną o znaczeniu regionalnym.

Zakończenie karnawału w Tres Toros!

W naszym menu znajdziecie soczyste chorizo a la sidra, czyli pikantną kiełbasę duszoną w cydrze, tradycyjną tortillę, a także aromatyczne dania z grilla – wszystko to w klimacie prawdziwej hiszpańskiej uczty.

Zapraszamy do Tres Toros na uczczenie karnawału w iście hiszpańskim stylu!

¡Que aproveche!

Smacznego!