Enrique Mendoza założył winiarnię w 1989 roku. Obecnie firmę prowadzą jego synowie Pepe i Julián. Starszy Pepe odpowiedzialny jest za zarządzanie winiarnią i produkcję wina, młodszy Julián odpowiada za profil handlowy. Winiarnia Bodegas to główny powód, dla którego D.O. Alicante stało się tak znane. W artykule przedstawiamy kilka ciekawostek o winiarni, która tworzy wina o swoistym śródziemnomorskim charakterze.   

Lokalizacja winnicy

Winnica Bodegas oddalona jest jedynie kilka kilometrów od miasta Benidorm, więc bez problemu można do niej dotrzeć nawet taksówką. To także okolice miasta Alfàs Del Pi oddalonego około 45 mil od słynnego miasta Alicante. Położona jest w otoczeniu przepięknych ogrodów. Winnice mieszczą się na wysokości od 365 do 640 m n.p.m. w okolicy miasta Villena. Głównymi odmianami uprawianymi w Bodegas są Chardonnay i Moscatel (Muscat) na białe wina oraz Cabernet Sauvignon, Merlot, Monastrell (Mourvèdre), Pinot Noir, Petit Verdot i Syrah na czerwone wina.

Jak to się zaczęło

Skąd pomysł na stworzenie winnicy? Przed laty właściciel Enrique zgodnie z obowiązującą hiszpańską tradycją na trzech działkach swoich trzech synów zasadził winorośl. Ilość wyprodukowanego wina była na tyle duża, że zdecydował się rozpocząć profesjonalną produkcję tego trunku. Pasją do wina zaraził swojego najstarszego syna Pepe, który od najmłodszych lat uczestniczył w produkcji wina, pomagając przy zbiorach i tłoczeniu winogron i postanowił studiować winoznawstwo na uniwersytecie w Alicante. Był pierwszym hiszpańskim winiarzem, który pracował w Nowej Zelandii. Pierwsze wino sygnowane marką Enrique Mendoza wypuszczono na rynek w 1989 roku. Obecnie winiarnia wytwarza co roku stałą ilość 400 000 butelek. 20-30% produkowanych win pozostaje w Hiszpanii, natomiast reszta jest eksportowana na cały świat.

Filozofia produkcji i przechowywania wina

Winnica Bodegas jest w 100% ekologiczną uprawą i unika stosowania nawozów sztucznych, pestycydów czy owadobójczych środków ochrony roślin. Przestrzega się tu zasad rolnictwa biodynamicznego, a zamiast chemicznych środków stosowane są na przykład lokalne drożdże czy nawozy kompostowe. W sytuacji problemów z insektami z pomocą przychodzi także japońska technologia i różnego rodzaju innowacyjne rozwiązania. Dodatkowo winnica kładzie nacisk na zapewnienie winoroślom optymalnego poziomu stresu hydrologicznego, który jest rutynowo monitorowany poprzez czujniki komputerowe. Odpowiednia ilość wody dla winorośli to winogrona najwyżej jakości o prawidłowym rozmiarze i właściwym poziomie cukrów. Winnica Enrique Mendoza to także wysoka jakość w kwestii sposobu przechowywania wina. Wina fermentowane są w kadziach ze stali nierdzewnej, a następnie przechowywane w beczkach z francuskiego bądź amerykańskiego dębu. Większość używanych beczek wykonanych jest z francuskiego dębu, pomimo zdecydowanie wyższej ceny niż dąb amerykański. Beczki służą przez 5 lat, a następnie sprzedaje się je do destylarni whisky na rynku angielskim bądź irlandzkim.

Grupa Grandes Pagos de España

Winnica Enrique Mendoza ze względu na duże uznanie została włączona do renomowanej grupy Grandes Pagos de España, do której należy 25 hiszpańskich winiarni. Celem stowarzyszenia jest obrona i promowanie kultury wina „pago”, czyli wina otrzymywanego w określonym miejscu, które oddaje pewien stopień wyjątkowości i indywidualność gleby, klimatu i odmiany winogron.