Alicante to nadmorskie miasto położone 170 km na południe od Walencji. Jest jednym z ulubionych kurortów będących częścią Costa Blanca i obejmuje 244 km wybrzeża Hiszpanii. Alicante to nie tylko piękne plaże, zjawiskowe widoki, ciekawe zabytki, ale także słynące z wielkich tradycji winiarnie. Zapraszamy na wycieczkę szlakiem win z Alicante, objętych Świadectwem Pochodzenia z Alicante.

Podregiony Alicante

D.O. Alicante to apelacja utworzona w 1957 roku na terenach wyróżniających się wielkimi tradycjami winiarskimi. Wina z Alicante były już znane w starożytności. Wzmianki o nich pojawiały się w średniowiecznej poezji arabskiej czy w prozie Hansa Christiana Andersena. W 1932 roku powstało i zostało przyjęte Świadectwo Pochodzenia z Alicante, natomiast w 1952 roku utworzono Radę Regulacyjną. Tym samym ponad 36 wytwórni wina uzyskało owe świadectwo, aby móc wprowadzić do obrotu swoje alkohole zgodnie z obowiązującą normą. Alicante to dwa podregiony, w których uprawiane są winogrona do produkcji win.

Pierwszy to La Marina – znajduje się na samym wybrzeżu Morza Śródziemnego. Winnice mieszczą się na nisko położonych stanowiskach, doskonale do wyrobu win słodkich. W La Marina panuje typowo śródziemnomorski klimat, czyli letnie upały przyjemnie łagodzone przez bliskość morza. Wyróżnikiem apelacji są grona, na których bazie wytwarzany jest muskat. Ich zbiory zaczynają się około połowy sierpnia, są także idealne do produkcji rodzynek.

Drugi to Vinalopó – leży w głębi lądu po obydwu brzegach rzeki Vinalopó. Winnice znajdują się znacznie wyżej, na wysokości ponad 400 m n.p.m. Klimat ma charakter bardziej kontynentalny, a roczna ilość opadów jest zdecydowanie mniejsza. Podobnie jak w podregionie La Marina podłoża mają wapienną strukturę, chociaż gleby są tam właściwie pozbawione materii organicznej.

Alicante = rodzime odmiany winorośli

Alicante to przede wszystkim rodzime odmiany winorośli. Główną odmianą uprawianą w D.O. Alicante jest monastrell ze względu na jej wysoką tolerancję na upały. W trudnych warunkach klimatycznych radzą sobie także garnacha, merseguera i oczywiście moscatel de Alejandría. Dzięki modernizacji apelacji stopniowo zaczęto wprowadzać uprawy innych hiszpańskich oraz francuskich szczepów, które wymagają sztucznego nawadniania krzewów w okresie letnim. Efekty powoli stają się widoczne jak chociażby poprzez przyzwoite odmianowo cabernet sauvignon czy kupaże z przewagą monastrell. Jednak fani solidnego, czerwonego wina będą musieli jeszcze trochę poczekać. Na chwilę obecną zadowoleni są miłośnicy słodkich win.

Klasyfikacja win z regionu Alicante

Wina z regionu Alicante wyróżniają się równowagą pomiędzy poziomem owocowości a mocą goryczki i ostrości. Znajdziesz tu wina białe, różowe, czerwone i słodkie, likierowe i musujące, szlachetne i dojrzałe. Wśród win z Alicante przeważają wina białe z jednej odmiany winorośli Moscatel, Sauvignon Blanc czy Chardonnay. Charakteryzują się mało intensywną, czystą barwą, aromatem białych kwiatów, wyjątkową lekkością, orzeźwieniem i owocowym posmakiem. Najbardziej swoistym czerwonym winem jest natomiast słodkie, likierowe Moscatel Alicante. Intensywne w smaku, bardzo owocowe, o wyraźnym posmaku wytłaczanych gron i drewna. W Alicante produkuje się także wina różowe, o mocnej barwie, z cudownym truskawkowym aromatem. Flagowym produktem regionu jest Fondillón. To wino­­ o najdłuższej historii na świecie, produkowane w okolicach miejscowości Monóvar, na bazie fermentacji przejrzałych gron odmiany monastrell. Proces dojrzewania trwa co najmniej 10 lat i odbywa się w dębowych beczkach w jedynie 11 wybranych winiarniach, uzyskując naturalny poziom alkoholu w wysokości 16%. Charakteryzuje się intensywnym aromatem suszonych i dojrzałych owoców, dość mocnym, lecz dobrze wyważonym smakiem.