Aragonia to niezwykle piękny region Hiszpanii. Składa się z trzech województw: Teruel, Huesca i Saragossa. Zaskakuje podróżników i turystów dziewiczą naturą i pięknem krajobrazu. A jaka jest aragońska kuchnia? Wybierz się z nami w kulinarną podróż po pełnej aromatów i smaków Aragonii.

Kilka słów o Aragonii

Autonomiczna Wspólnota Aragonii położona jest w północno-wschodniej części Hiszpanii. Podzielona jest na trzy prowincje o niezwykle zróżnicowanym krajobrazie: północną Huesca, środkową Saragossa oraz południową Teruel. Większą część regionu tworzą góry. Znajdują się tam dwa znane pasma górskie: Pireneje oraz Sistema Ibérico. Kontrastują one z pasami zielonych równin okalających rzekę Ebro, a w południowej części z niemal pustynnym krajobrazem. Aragonia może pochwalić się bogatym dziedzictwem kulinarnym przejętym po różnych ludach, które ją zamieszkiwały. Kuchnia aragońska łączy ze sobą tradycję północnych regionów Hiszpanii i śródziemnomorskiego wschodu. Cechuje się prostotą składników i przygotowania. 

Mięso

Podstawą gastronomii aragońskiej jest mięso, zwłaszcza jagnięcina. Na rozległych pastwiskach Aragonii hoduje się około 2,5 miliona owiec. Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw tradycyjnej kuchni Aragonii jest ternasco al horno, czyli pieczona jagnięcina z dodatkiem czosnku, natki pietruszki i tymianku. Innym lokalnym daniem jest pollo al chilindrón, czyli kurczak przygotowywany z cebulą, pomidorem i czerwoną papryką. Dużą popularnością cieszy się tu również kuchnia myśliwska z mięsa zajęczego, kuropatwy, sarny czy dzika. Na szczególną uwagę zasługują również wspaniałe wędliny i peklowane mięso jak szynka z Teruel czy aragońska kiełbasa.

Owoce i warzywa

Kuchnia aragońska opiera się w dużej mierze na warzywach jak pomidory, cebula, ogórki, czosnek oraz bardziej charakterystyczne dla Aragonii karczochy, oset i ogórecznik. Jednym z tradycyjnych dań jest warzywna sałatka na bazie świeżej sałaty, ziemniaków, ogórków, oliwek, jajek, z dodatkiem tuńczyka, czyli ensalada aragonesa. Mimo surowego klimatu panującego w tym regonie jakość tamtejszych warzyw jest bardzo wysoka – w trudnych warunkach muszą rosnąć i dojrzewać znacznie dłużej i tym samym gromadzą więcej substancji odpowiadających za ich walory smakowe. W aragońskich sadach można znaleźć doskonałe owoce: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie oraz najlepsze w całej Hiszpanii brzoskwinie z chronioną nazwą pochodzenia Calanda.

Kuchnia aragońska – ciekawostki

W kuchni aragońskiej nie brakuje przypraw. Często używa się tu bazylii, anyżu, szafranu, cynamonu, goździków czy pieprzu. To spadek po kulturze muzułmańskiej, która odcisnęłą tam swoje piętno również w dziedzinie gastronomii. Mówiąc o kuchni aragońskiej, nie można nie wspomnieć o czarnym złocie Aragonii, czyli trufli – region ten jest swego rodzaju zagłębiem dla zbieraczy tego rzadkiego grzyba.

Aragonia to także doskonała oliwa z oliwek z Empeltre, oliwki z Arbequina, szparagi znad rzeki Ebro oraz ser Tronchon wytwarzanyz mleka owczego. Warte uwagi są także tamtejsze zupy, w tym czosnkowa i cebulowa. W kuchni aragońskiej pojawiają się również ryby. Bacalao al ajoarriero to popularne danie z dorszem w roli głównej, okraszonym sosem z czosnku, oliwy z oliwek i kurzych jaj, z dodatkiem ziemniaków. Wśród słodkości warto wyróżnić frutas de Aragón, czyli owoce kandyzowane oblane ciemną czekoladą. Najbardziej znane wina z Aragonii to Somontano, Cariñena, Borja i Calatayud.