Choć temat hiszpańskich win jest bardzo obszerny i interesujący, śmiało możemy stwierdzić, że region Rioja słynie z najlepszych win, uwielbianych przez konsumentów na całym świecie. Rioja mieści się w północnej części Hiszpanii. Produkowane są tam genialne wina, które przyjęły nazwę bezpośrednio od regionu. Do najpopularniejszych szczepów zalicza się Tempranillo i Garnacha.

Wina najwyższej kategorii

Region Rioja obejmują najostrzejsze w całej Hiszpanii kryteria jakościowe. Przepisy regulacyjne określają obszar pochodzenia winogrona, dozwolone szczepy, metody upraw oraz warunki dojrzewania. Winogrona posiadają dwukrotnie wyższą cenę, od tych owoców w pozostałych zakątkach kraju. W 1991 roku region Rioja zaklasyfikowano do Denominacion de Origen Califica (DOC), kategoria została przyznana po raz pierwszy w kraju.

Region Rioja

Rioja to symbol sukcesu tamtejszego winiarstwa, który może pochwalić się międzynarodową sławą.  Dzieli się na trzy subregiony – Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Region upraw rozciąga się wzdłuż rzeki Ebro. Mieści się tam ponad 60 000 hektarów winnic wytwarzających wino jakościowe DOC. Rocznie produkuje się około 340 milionów butelek wina DOC Rioja na rynek krajowy i eksportowy.

W Rioja Alta dominuje szczep tempranillo uznany za wizytówkę całego kraju. Winnice rozmieszczone są na wysokości od 500 do 800 m n.p.m. Rioja Alavesa znajduje się u podnóży gór Kantabryjskich. Można tam znaleźć najlepsze winnice, w których prym również wiedzie tempranillo. W Rioja Baja uprawia się głównie garnachę.

Szczep

W regionie Rioja dominują wina czerwone. Wina białe stanowią niewielką część produkcji, gdyż około 15%. Przeważa tam uprawa szczepu tempranillo, która zajmuje około 80% całej powierzchni winnic. Drugim popularnym szczepem jest Garnacha.

Winogrona posiadają ciemny i błyszczący kolor oraz grubą skórę. Dzięki temu wino cechuje się wyrazistym smakiem czerwonych owoców oraz średnim poziomem tanin. Przeważnie dojrzewa w beczkach, w efekcie zyskując wyrazisty charakter oraz delikatny aromat kokosa i wanilii. Co jeszcze wyróżnia wina z regionu Rioja? Wszechstronność! Pasują do większości dań kuchni włoskiej oraz hiszpańskiej.

Wina z regionu Rioja podzielone są na trzy klasy:

Rioja reserva – wino dojrzałe, przechowywane w beczce przez około jeden rok. Po rozlaniu do butelek dojrzewa w nich przez następne 2 lata. Po tym okresie jest gotowe do sprzedaży.

Rioja Crianza – wyróżnia się intensywnie owocowym smakiem. Czas dojrzewania w beczce to 6-12 miesięcy. Rioja Crianza to podstawowa i najbardziej znana wersja tego wina.

Rioja Gran Reserva – za sprawą najdłuższego dojrzewania, zyskuje status najwyższej klasy. W beczce dojrzewa od 1,5 do 2 lat, następnie od 3 do 4 lat w butelce. Cały proces pozwala nadać mu wyrazisty charakter, ciekawy aromat pochodzący z beczki oraz silniejszy tanin.