Co łączy smażone ziemniaki, cienkie plastry szynek, owoce morza, tortillę oraz oliwki? Wszystkie to jedne z najpopularniejszych hiszpańskich tapas. Jest to rodzaj niewielkich przekąsek, które serwuje się w hiszpańskich barach oraz restauracjach. Mówi się, że to nie tylko jedzenie, ale sposób życia. Można podjadać je bez konieczności przerywania konwersacji. Co powinniśmy wiedzieć o kulinarnym symbolu Hiszpanii? Jaka jest historia tapas?

Hiszpański tapas

Tapas to łatwe do zjedzenia przekąski, serwowane jako dodatek do napojów, głównie alkoholowych. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno oraz przyjmować różne formy – od prostych przekąsek, na jeden kęs, po bardziej skomplikowane dania. Komponuje się je z rozmaitych składników, między innymi warzyw, mięs, owoców morza. Tapas można jeść na siedząco przy stoliku, czy na stojąco przy barze. W niektórych lokalach można spotkać się ze zwyczajem zrzucania serwetek, które zostają po zjedzonych przekąskach, na podłogę wysypaną trocinami. Zdarza się także, szczególnie na północy Hiszpanii, że po zjedzonym posiłku wysokość rachunku ustalana jest na podstawie ilości wykałaczek lub patyczków, które były wbite w przekąski, lub talerzyków, na których zaserwowano jedzenie.

Kilka historii o tapas

Istnieje wiele historii i legend pojawienia się tapas w kuchni hiszpańskiej. Najbardziej znane i popularne są trzy teorie. 

Pierwsza z nich związana jest z królem Kastylii i Leónu – Alfonsem X Mądrym. Władca zapadł na tajemniczą chorobę, a w ramach kuracji i powrotu do zdrowia zalecono mu regularne picie wina. Aby zbytnio nie upijać się, król w trakcie konsumował małe kanapeczki. Widząc korzyści z tego działania, zarządził, aby w tawernach nie podawano wina bez dodatku małych porcji jedzenia. 

Inna opowieść mówi, że w barach wszedł w życie zwyczaj przykrywania butelek wina czy kufli z piwem kawałkami jedzenia. Miało to ochronić alkohol przed owadami oraz pozwolić zachować smak na dłużej. 

Kolejna legenda nawiązuje do króla Alfonso XIII, który wybrał się w podróż na południe Hiszpanii i postanowił zatrzymać się w okolicznej tawernie na wino. Kiedy kelner zbliżał się z kieliszkiem do władcy, zerwał się porywisty wiatr. Aby piasek z pobliskiej plaży nie dostał się do trunku władcy, kelner zakrył kieliszek kawałkiem szynki, który trzymał w drugiej dłoni. Królowi bardzo spodobał się taki pomysł, przekąska nie tylko chroniła napój, ale także znakomicie podkreślała smak trunku. 

Kulinarny symbol Hiszpanii

Tapas bez wątpienia stały się elementem hiszpańskiej kultury. Można zamówić je niemal w każdym barze, restauracji czy piwiarni. Istnieją także specjalne miejsca, tak zwane tapas bar, które specjalizują się w serwowaniu wyłącznie tapas. Dzięki nim turysta może spróbować tego, co w hiszpańskiej kuchni najlepsze. Od 2016 roku w każdy trzeci czwartek czerwca obchodzony jest światowy Dzień Tapas. Tapas to nie tylko dodatek do wina, piwa, czy innego napoju. To pretekst do spotkania z przyjaciółmi, wspólnego spędzania czasu, dzielenia się przekąskami w gronie znajomych. 

Najpopularniejsze tapas

Do najbardziej popularnych tapas należą patatas bravas (kawałki ziemniaków smażone w głębokim oleju), kawałki chorizo, oliwki, tortilla española (gruby omlet z jajek i smażonych kartofli), owoce morza, hiszpańskie sery, kawałki pieczywa z dodatkami.